VJETAR

VJEra TrAži Razum – Blog posvećen teologiji i crkvenim pitanjima

Papa Franjo – oksimoron

Papa Franjo

           

“Pitanje koje se nameće samo od sebe je hoće li papa Franjo u duhu onoga čije je ime uzeo odbaciti paradigmu te monstruozne moći koju je nasljedio?”

Izabran je novi papa, Jorge Mario Bergoglio, Isusovac, nadbiskup Buenos Airesa, glavnog grada Argentine a kao svoje papinsko ime izabrao je ime Franjo, prema Asiškom siromašku i, kako je rekao, iz poštovanja prema svojim talijanskim korjenima, čije je zemlje zaštitnik upravo sveti Franjo Asiški. Novine i portali su u roku par minuta od izabranja novoga pape iskopali mnoštvo informacija o Jorgeu, a za oko je odmah zapela socijalna osjetljivost nadbiskupa Buenos Airesa. Naime, umjesto u mramoru optočenim dvorima on je živio u skromnom stanu, a umjesto bijesnih limuzina koristio je javni gradski prijevoz kojim je svakodnevno obilazio svoje župe. Netipično za jednog kardinala. Odmah po izabranju nastavio je sa svojom netipičnošću pa je odbio svoj željezni križ zamjeniti zlatnim, kao i šik odjevne predmete koje obuku na novoizabranika, a prvu vožnju luksuznim automobilom je zamijenio vožnjom sa autobusom sa ostalim kardinalima. Prva propovjed na misi održanoj u Sisktinskoj kapeli izrečena je bez mitre ne glavi. Sve su to sitni znakovi koji, pogotovo uz ime Franjo, govore što je na srcu ovom latinosu. No, može li se „biti“ Franjo u okruženju koje je stoljećima svjesno željelo biti antifranjovsko i koje je gradilo antifranjovsku strukturu moći i ekonomije?

           Kakvu koliziju riječi i djela uzrokuje nasljedovanje svetoga Franje možda ponajbolje svjedoče njegova nestašna braća franjevci. Dovoljno ih je samo malo bliže upoznati da bi uvidjeli da je to što pokušavaju velika nakarada i šlamperaj pa se na kraju sve svodi na, afirmativno govoreći – utopiju, a neafirmativno – prijevaru. Sveti Franjo je nenasljediv, barem ne masovno.

            Franjo je najviše od svega zazirao od novca i moći. Toliko je mrzio novac da ga nije htio ni držati u rukama, a moć je odbacivao do te mjere da je drugima prepustio da vode njegov Red. To nisu sitnice. Takav stav je bila srž njegove osobnosti i duhovnosti. Nasuprot tome, papinstvo od pamtivjeka prate svjesno izgrađene dvije ideje koje su se pokazale kao dva stupa – novac i moć, jedno neraskidivo od drugoga. Kulminacija rasipanja sa tom moći se dogodila na Prvom Vatikanskom koncilu na kojemu je Pio IX. iznjedrio dogmu o nepogrešivosti pape. Vrhunac luksuza koji su si kroz povijest priuštili tek pokoji faraon i neki pomahnitali diktator.

            Pitanje koje se nameće samo od sebe je hoći li papa Franjo u duhu onoga čije je ime uzeo odbaciti paradigmu te monstruozne moći koju je nasljedio? Dogme se do sada nisu mijenjale, ali uzmemo li činjenicu da je papa nepogrešiv, ne bi li bilo zgodno da snagom svoje nepogrešivosti odluči da je ipak pogrešiv – ex cathedra, kako je oštroumno zaključio moj prijatelj, te jednom za svagda okonča egocentričnu perverziju Pia IX.?

            Do tada skromnost pape Franje ostaje samo zgodna predstava koja bi se vrlo lako mogla pretvoriti u hipokriziju ukoliko još k tome iskoristi nasljeđenu moć na progon neistomišljujućih teologa, „zlog svijeta“ i koječega drugoga, kao njegovi prethodnici. Vrijeme će pokazati je li Bergoglio uzeo ime Franjo svjestan težine koju to ime nosi. Do tada će papa Franjo ostati samo oksimoron.

Nikola Horvat

Oglasi

One comment on “Papa Franjo – oksimoron

 1. S
  30/06/2013

  Dragi Nikola,
  mir ti i dobro!
  Slucajno sam naisla na tvoj blog. Moram priznati da i se jako svidja kako formiras misli. Svaka cast!
  Nadam se da mi neces zamjeriti reakciju na sadrzaj, ustvari na tvoju nedoumicu o mogucnosti da papa zazivi franjevacku karizmu na svom polozaju.
  Mozda necu znati ovako sustavno i razumno razloziti komentar, no drago mi je da imam priliku.
  Ja vjerujem da je nas Gospodin milostiv i da nam daje priliku, hrabri gorljiva srca, ali i opominje.
  Zanimljiva je observacija koju si iznio o Franji. Naime, Franjo je imao milost da mu je samo Gospodinu teziti, on nije zvao bracu u red, braca su dolazila jer su Franjina djela govorila. On nije htio pravila, braca su ga trazila jer je red rastao. Stoga se on i mogao ponasati kako se ponasao za zivota, njegova djela su pokretala Duha u drugim ljudima
  Prema zivotu biskupa Jorgea, rekal bih da covjek zivi sto propovjeda.. ja duboko vjeurjem da je Duh Sveti nas stanovnik i onda kada cinimo krivo i nazao drugima, ali i kada zelimo ciniti dobro. Ja vjerujem da nas novi Papa ima dobre namjere, hoce li uspjeti ne znamo, no definitivno ima priliku uspjeti.
  Dobro je poznavati koje su sve prepreke na putu i gdje se sve moze pasti. Svaki covjek koji pomisli da moze bez problema ohol je, stoga ukoliko ukljucimo naseg Papu u molitve, kao i ostali kler (koji mozda nije onakav kakav mi mislimo da bi trebao biti), imamo priliku biti dionici stvaranja “kraljevstva nebeskog” i pomoci njima u ispunjenju misije.
  Savrsenstvo pripada Gospodinu, nase bice tezi tom savrsenstvu, nekada uspije u stremljenju, nekada padne po putu, no nas Gospodin je milostiv, uvijek je tu ukoliko odlucimo ustati i poci dalje, pruza nam ruku, nama je uhvatiti se.
  Pozdrav!

Adekvatno reagiraj - objaviti će se samo imenom i prezimenom potpisani komentari koji se drže teme i koji su potkrijepljeni argumentima, ili su pak misaoni dodatak temi.

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

Informacije

This entry was posted on 17/03/2013 by in Crkvena politika and tagged , , , , .

Upiši Email kako bi primao notifikacije o novim postovima

Pridruži se 41 drugih sljedbenika

Prati blog na Twitteru

Kliknuli ste

 • 50,612 puta
Follow VJETAR on WordPress.com
%d bloggers like this: