VJETAR

VJEra TrAži Razum – Blog posvećen teologiji i crkvenim pitanjima

Kraj protestantizma

martin-luther

Svijet i Crkva su se promijenili, a protestantizam više nije što Crkva, uključujući i same protestante, danas treba. Vrijeme je da se krene sa protestiranjem protiv protestantizma i da se predvidi novi način baštinjenja Reformacije

Da nije samo katoličkoj Crkvi dogorjelo do noktiju kada je u pitanju opće stanje Crkve možda najbolje govori članak koji je prije nekoliko dana napisao pastor Peter J. Leithart, predsjednik instituta za biblijske, liturgijske i kulturološke studije Trinity House, a objavio je portal FIRSTTHINGS. Kao alternativu protestantizmu je ponudio tzv. treći put – reformirani katolicizam. Članak donosim u cijelosti:

Reformacija nije gotova, ali protestantizam je, ili bi bar trebao biti.

Kada sam studirao na Cambridgeu otkrio sam da Engleski evangelici sebe definiraju kao suprotne Engleskoj Crkvi. Što god ovi misle evangelici misle suprotno. Protestanti čine istu stvar kada je u pitanju rimokatolicizam. Protestantizam je negativna teologija; protestant je ne-katolik. Što god rimokatolici rekli ili napravili protestanti će učiniti ili reći otprilike potpuno suprotno.

Većina Crkava je gotovo lišena „protestanata“. A ako kojeg želite susresti možda bi bilo nabolje da posjetite baptističku ili biblijsku Crkvu, iako podosta protestanata ima i među konzervativnim prezbiterijancima.

Protestantizam bi se trebao otvoriti reformiranom katolicizmu. Kao i protestant,  reformirani katolik odbija papine tvrdnje, odbija čašćenje hostije, ne moli se Mariji ili svecima; inzistira da je spasenje potpuni dar Božji primljen po vjeri i ispovijeda da se sva tradicija mora prosuđivati kroz Pismo, glas Duha konverzacije koja je Crkva.

Iako je suglasan sa originalnim protestom protestanata, reformirani katolicizam je definiran kako točkama koje dijeli sa Rimskim katolicizmom tako i njihovim razlikama. Njegovo postojanje nije ograničeno traženjem pogrešaka u rimokatolicizmu.

Protestant preuveličava svoju udaljenost od rimokatoličke Crkve u svakoj točci svoje teologije i djelovanja. Protestant je skeptičan prema katolicima koji tvrde da vjeruju u spasenje po milosti. Reformirani katolik veselo zaključuje da dijeli Vjerovanje  sa rimokatoličkom Crkvom i pozdravlja reforme i reformulacije kao znakove nade da bi zajedničke točke barem mogli staviti pod prismotru. (Prostestanti preuveličavaju i razlike između samih sebe, ali to je priča za neku drugu priliku).

Protestant vjeruje da rimokatolik tvrdi da se katolicizam ne mijenja i da je stabilan u nemijenjanju. Reformirani katolik zna da se rimokatolicizam mijenjao i da se i dalje mijenja.

Neki protestanti ne gledaju rimokatolike kao kršćane i ne priznaju rimokatoličku Crkvu kao pravu Crkvu. Reformirani katolici gledaju rimokatolike kao braću i žale što moraju okarakterizirati svoje bratstvo kao odijeljeno. Reformiranom katoliku je posve očito  da postoji milijardu vjernika teška Crkva Isusa Krista kojoj je centar u Rimu. Zato što smatra rimokatoličku Crkvu kao jedva kršćansku, protestantizam prepušta katoličku Crkvu da se

sama crveni oko svojih skandala: „Imali su“ pedofiliju, „imali su“ kontroverznog papu. Reformirani  katolik prepoznaje te probleme kao probleme u svojoj obitelji.

Protestant vidi Crkvu kao instrument osobnog spasenja. Reformirani katolik vjeruje da je spasenje društveno pitanje.

Protestantski heroji su Luther, Calvin, Zwingli i ostali. Ako spozna neku povezanost reformatora sa idejama  od ranije to su onda predreformatorski protestanti poput Jana Husa i Wycliffa. Reformirani katolik sa zahvalnošću uzima povijest cijele Crkve kao svoju povijest. Zajedno sa reformatorima on cijeni Augustina i Grgura Velikog, Kapadočane, Alkina, Tomu i Bonaventuru, Dominika i Franju, Dantea i Ignacija, Tereziju Avilsku, Chestertona, de Lubaca i Congara kao oce, braću ,sestre. Reformirani katolik zna da su neki njegovi preci bili u dubokoj zabludi, ali ih neće izbrisati sa obiteljskoga stabla. On zna da svaka obitelj ima crnih ovaca.

Protestanti su skeptični prema „Konstantinovskoj“ javnoj Crkvi. Uzimajući u obzir napasti moći, reformirani katolik gleda na javno svjedočenje Crkve kao njenu misiju narodima.

Protestant se ruga patrističkim i srednjovjekovnim biblijskim interpretacijama i nalazi sigurnost u povijesno-kritičkoj egzegezi. Reformirani katolik uživa u bogatstvima Augustina, Origena, Bernarda iz Clairvauxa i Bede časnog, unatoč tome što nailazi na poteškoće u pojedinim izrazima. On zna da se u Pismu nalaze neotključane dubine o kojima Luther i Clavin nisu niti sanjali.

Protestant je indiferentan ili neprijateljski nastrojen prema liturgijskim oblicima, ornamentici unutar slavljenja, zato što je to ono što katolici čine. Pobožnost reformiranih katolika je zajedničarska i sakramentalna, a njegovo slavljenje prati povijesne liturgijske obrasce. Protestant oblači košulju i kravatu, ili majicu sa Miki Mouseom da bi predvodio slavlje; reformirani katolik je obučen u albu i ima štolu. Protestantu je sakrament potpora pamćenju. Reformirani katolik vjeruje da Isus krsti i daje se kao hrana vjernicima. Reformirani katolik ne izbjegava govoriti o „Euharistiji“ ili „Misi“ samo zato jer rimokatolici koriste te riječi.

Protestantizam je dobro koračao kroz povijest. Izgradio je Europu i Ameriku. Inspirirao je svjetske misije, javne kuhinje, crkvene komplekse i sveučilišta u sva četiri kuta Zemlje. Ali, svijet i Crkva su se promijenili, a protestantizam više nije što Crkva, uključujući i same protestante, danas treba. Vrijeme je da se krene sa protestiranjem protiv protestantizma i da se predvidi novi način baštinjenja Reformacije, novi način prilagodbe na katoličku viziju reformatora.

Oglasi

Adekvatno reagiraj - objaviti će se samo imenom i prezimenom potpisani komentari koji se drže teme i koji su potkrijepljeni argumentima, ili su pak misaoni dodatak temi.

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

Informacije

This entry was posted on 13/11/2013 by in Sa drugih stranica and tagged , , , .

Upiši Email kako bi primao notifikacije o novim postovima

Pridruži se 41 drugih sljedbenika

Prati blog na Twitteru

Kliknuli ste

  • 50,612 puta
Follow VJETAR on WordPress.com
%d bloggers like this: