VJETAR

VJEra TrAži Razum – Blog posvećen teologiji i crkvenim pitanjima

Šefovi pokreta za obnovu Crkve “Mi smo Crkva” ekskomunicirani

heizers

“Zaprepašteni smo što smo se našli u istoj kategoriji sa svećenicima koji zlostavljaju maloljetnike. Ova je činjenica osobito gorka jer znamo da niti jedan počinitelj seksualnih zlostavljanja unutar Crkve nije bio ekskomuniciran”

S obzirom da su po katoličkim portalima vijesti o bračnom paru Heizer i njihovom izopćenju prešućeni ili doneseni djelomično, blog Vjetar donosi kratak, ali  objektivan članak o spomenutoj temi a koji je objavljen na National Catholic Reporter-u i u originalu ga možete pročitati OVDJE

Piše: Stephanie Yeagle (National Catholic Reporter)


Martha Heizer, šefica internacionalnog pokreta za reformu Crkve “Mi smo Crkva” u Austriji, i njen suprug, Gert Heizer su od strane Vatikana ekskomunicirani zbog slavljenja mise bez svećenika, sudeći prema izjavi insbruške biskupije.

Biskup Manfred Scheuer je u izjavi rekao da su “izlaženjem u javnost sa svojim prakticiranjem privatnih euharistijskih slavlja bez prisustva svećenika prinudili biskupa da pokrene legalni proces.”

U srijedu je biskup Heizerima pročitao finalni dekret izdan od Kongregacije za nauk vjere i to na dijacezanskom sudu u Innsbrucku uz prisustvo dvojice dijacezanskih sudaca, navodi se u priopćenju Heizera.

“Ovo ne znači da više nismo dijelom Crkve”, rekli su Heizeri u izjavi koja je objavljena u četvrtak u austrijskom dnevniku Tiroler Tageszeitung. Snagom našega krštenja ostajemo dijelom Crkve sve dok sami ne odlučimo napustiti je.”

U izjavi biskupije, koja je poslana e mailom u četvrtak, a koju je potpisao glasnogovornik Michael Gstaltmeyr piše da Heizeri u roku od deset dana mogu priložiti biskupu žalbu za poništenjem ili molbu za promjene odredbi ovog dekreta, uključujući i privremeni ostanak u Crkvi.”

Schauer je također rekao da “im je jasno što njihovo ponašanje znači za Crkvu. Za mene to je poraz jer nismo uspjeli uvjeriti bračni par da promijeni mišljenje i izbjegnu pravnu proceduru. Utvrđivanje autoekskomunikacije nikada nije pobjeda, već poraz za Crkvu.”

Heizerovi su rekli da su očekivali da će biti kažnjeni i da im je biskup rekao da njihova osobna savijest “ne bi nam trebala dozovoljavati da kršimo crkvene zakone.”

Slavljenje euharistije bez crkvenog službenika je jedan od “tri teška prekršaja”, u izjavi pišu Heizerovi. “Druga dva prekršaja su odavanje ispovjedne tajne i seksualno zlostavljanje.”

Bračni par je izjavio da su “zaprepašteni što su se našli u istoj kategoriji sa svećenicima koji zlostavljaju maloljetnike. Ova je činjenica osobito gorka jer znamo da niti jedan počinitelj seksualnih zlostavljanja unutar Crkve nije bio ekskomuniciran.”

U izjavi biskupije stoji da postoji “nada da će osobe odgovorne za održavanje privatnih euharistijskih slavlja shvatiti što čine, da će uvidjeti štetu koju čine Crkvi i da će se promijeniti.”

Kako bilo, Hezierovi nisu uzmaknuli.

“Nismo prihvatili dekret”, piše u izjavi. “odbacili smo ga. Nastaviti ćemo predano raditi na reformi Katoličke Crkve. Ovakvi procesi najbolje ilustriraju kolika je hitnost za promjenama u Crkvi.

Oglasi

One comment on “Šefovi pokreta za obnovu Crkve “Mi smo Crkva” ekskomunicirani

  1. Mate M.
    23/09/2014

    Potvrda službenog svećeništva je bitna za slavljenje Euharistije. Samo valjano zaređeni svećenik može posvetiti Presvetu Euharistiju, izgovarajući u osobi Krista (tj., u specifičnoj sakramentalnoj istovjetnosti s Velikim i Vječnim Svećenikom, Isusom Kristom) riječi posvete (KKC, 1369). S druge strane, nijedna kršćanska zajednica (pa ni Wir sind Kirche!) nije ovlaštena da si daje ovlasti koje ima samo zaređeni svećenik. „Ovo je dar koji se prima kroz biskupsko nasljedovanje, a ono se oslanja na Apostole. Biskup je taj koji potvrđuje novog svećenika posredstvom sakramenta Ređenja, predajući mu moć posvećivanja Euharistije“ (IVAN PAVAO II, Enc. Ecclesia de Eucharistia, 29.)

Adekvatno reagiraj - objaviti će se samo imenom i prezimenom potpisani komentari koji se drže teme i koji su potkrijepljeni argumentima, ili su pak misaoni dodatak temi.

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

Informacije

This entry was posted on 25/05/2014 by in Sa drugih stranica and tagged , , , , .

Upiši Email kako bi primao notifikacije o novim postovima

Pridruži se 41 drugih sljedbenika

Prati blog na Twitteru

Kliknuli ste

  • 50,612 puta
Follow VJETAR on WordPress.com
%d bloggers like this: