VJETAR

VJEra TrAži Razum – Blog posvećen teologiji i crkvenim pitanjima

Europa u očima teologa

Politic relationship between Europe Union and Great Britain. Brexit

Ne niječući probleme, Europa je trenutno ono što moramo svi braniti kao oazu razuma i dobra u svijetu rovova, koji čovjeka opet šalju na boj u podzemlje. Ona nije ostvarenje utopije, ali je najmanje zlo od svih sustava koji se hinjski grade po svijetu.


Piše: Denis Jurić
Dugo gajim poriv zapjevati nešto u čast Europe, te drevne dame u raskoraku divnih civilizacija. Ove godine je 60. obljetnica zajednice država koje su na ovome kontinentu. Stavovi su podijeljeni. Toliko je silnih euroskeptika, koji pljuju po Europi i u njoj vide aparat za pljačkanje, a u biti su kivni jer u njoj ne vide svoje i samo svoje interese. Oni većinom ne poznaju povijest nit im je povijest magistra vitae. Oni ne znaju europske plesove i koreografije u kojima su se međusobno gazile noge, sve dok se nije napokon rodio valcer kao sklad i partnerstvo. Oni su real-politisti staroga kova, kojima je svijet šahovska ploča gdje se figure jedu. Likuju nad Brexitom. Podržavaju nacio-ponose malih zaprđenih država kojima ne ostaje apsolutno ništa ukoliko ih se makne iz konteksta Europe.
Promatrao sam kako se Brexit tumačio posvuda samo u smislu ekonomije, tržišta, visoke politike. Zapostavljeni su europski etički korijeni. Nikome nije palo na pamet da to moralno vrednuje. Europa, to je zajednica koja se nakon strašnog zla odlučila za dobro. Za suradnju, za pomoć, usmjerenost prema drugima i slabijima. Moć usmjerena ka dobru. Temelji Europe prije svega su etički, a tek onda i politički i ekonomski.
U tome smislu sam ja osobno shvatio i Brexit i sva ta huškačka desničarska rovarenja po kontinentu. To su nemoralni postupci. Dijabolični! Unose podjelu ondje gdje se gradi jedinstvo. Britanija se time pokazala kao rukavica kojom se Amerika rukuje s Europom. S pravom je Francuzi ispočetka nisu htjeli u zajednici jer su naslutili da je to čisti interes i razrokost. Jedno oko prema Europi, a drugo Americi namiguje. Koliko vidim, suza teče na ovom prvom.
I dotični Nigel Farage, euroskeptik (to je za mene ujedno skeptik prema uopće vrijednostima zajedništva) čim je postigao svoj cilj Brexita, povukao se uz izjavu da je postigao politički cilj, a sad ide postizati životne ciljeve. Blasfemija! To je živi dokaz da takvim ličnostima politika nije odgovornost prema životima, niti uopće ima veze sa životom. To je neka vrsta interesa i politike koja je toliko udaljena od života pojedinca da mu ne vidi lice. Takvima pučanstvo predstavlja bezličnu masu na mlinskom kamenu. To je zla politika! Brexit je produkt zle politike! Jer Europa je civilizacijski najsjajniji primjer kako se mnogo različitih može zajedno usmjeriti ka istome.
Ne niječući probleme, Europa je trenutno ono što moramo svi braniti kao oazu razuma i dobra u svijetu rovova, koji čovjeka opet šalju na boj u podzemlje. Ona nije ostvarenje utopije, ali je najmanje zlo od svih sustava koji se hinjski grade po svijetu. I o nama ovisi hoće li opstati u vremenu kad su svi okrenuti protiv nje! Ovisi o našem naglašavanju baš njezinih korijena koji se ne smiju iznevjeriti za ime Boga! Europa nije tek novac, politika, tržište, interes, ona je prije svega zajednica, unija – u kojoj različiti mogu uspijevati ne tek poradi zajedničkih interesa, već zajedničke volje za dobrom i mirom. Tko ima tu volju, ostat će i kad mu nije ispunjen interes. Volju za Europom ne smijemo jeftino prodati. Stoga, ukoliko je teološka zadaća govor o miru i zajedništvu, utoliko se ne smije prestati upirati prstom u temelje europske civilizacije – kao jedine dosada u svijetu koja je na svojim bojnim poljima zaplesala valcer.
Oglasi

Adekvatno reagiraj - objaviti će se samo imenom i prezimenom potpisani komentari koji se drže teme i koji su potkrijepljeni argumentima, ili su pak misaoni dodatak temi.

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

Informacije

This entry was posted on 10/04/2017 by in Gost komentator and tagged , , .

Navigacija

Upiši Email kako bi primao notifikacije o novim postovima

Pridruži se 41 drugih sljedbenika

Prati blog na Twitteru

Kliknuli ste

  • 50,361 puta
Follow VJETAR on WordPress.com
%d bloggers like this: